Vítejte v našem obchodě s kvalitními českými výrobky pro radost z pečení a vaření

Několik nápadů, jak zpracovat letní jablka - Perník s jablky, Žemlovka,

 Letní jablka, jsou trochu moučnější a rychleji se kazí, ale je škoda je nevyužít. Já také za letní jablka považuji ta, která spadnou ze stromu a je potřeba je rychle zpracovat. Připravili jsem pro vás několik typů, jak letní jablka zpracovat.

 

1. typ: Perník s jablky

 Perník je rychlý na přípravu, ale zároveň je vláčný a chutný.

Suroviny těsto:

  • 300 g moučkového cukru
  • 450 g polohrubé mouky
  • 450 g nastrouhaných jablek
  • 2 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 malá lžička sody
  • 1 prášek do pečiva
  • 1-2 lžíce kakaa
  • 16 lžic mléka

 Suroviny na polevu:

  • 150 g cukru krupice
  • 2 lžíce horké vody
  • 2 lžíce kakaa
  • 50 g másla

 Postup:

  • Vajíčka ušleháme s cukrem. Dobrým pomocníkem jsou tyto mísy.
  • Přidáme ostatní suroviny. Pro nadýchanější perník můžete přesát mouku a kypřící prášek přes sítko.
  • Vylijeme na vymazaný plech a dáme péct do trouby na 180 stupňů.
  • Pečeme do zezlátnutí, doporučuji vyzkoušet, zda je perník upečený pomocí špejle.
  • Po vychladnutí můžete polít perník polevou. Na polevu rozpustíte ve vodní lázni máslo a přidáte ostatní suroviny. Nebo můžete perník ozdobit rozpuštěnou čokoládou.
  • Na polevu můžete ještě přidat plátky mandlí.

2.typ: Výborná pečená jablečná povidla – snadná a skvělá na palačinky či do jogurtu

IMG_1325

 

Jablečná povidla jsme si velmi oblíbili. Výhodou je snadná příprava a voňavý výsledek je bonusem. Vůně koření a jablek patří k podzimu.

Recept najdete v následujícím článku.

3. typ: Žemlovka

 V naší rodině se osvědčil jednoduchý recept na žemlovku.

Suroviny:

  • Jablka 10 – 15 kusů středných jablek
  • Veka (ideálně krájená) nebo 10 rohlíků
  • Skořicový cukr
  • Máslo

 Postup:

  1. Nakrájejte jablka na kostičky.
  2. Poté nakrájejte veku nebo rohlíky na kostičky asi 2 cm velké.
  3. Jablka s vekou smíchejte v míse. Směs poklaďte na vymazaný plech.
  4. Naplněný plech posypte skořicovým cukrem a poklaďte nakrájenými plátky másla.
  5. Vložte do trouby na 180 stupňů a pečte asi 15 minut. S
  6. Směs poté zalijte vajíčky rozšlehanými v mléce.
  7. Pečte dalších 20-30 minut než je vše propečené.

 

Další nápady na zpracování jablek:

  1. Štrůdl (na našem blogu máme výtečný recept)
  2. Přesnídávka (základ je povařit jablka)
  3. Kefírová bábovka s jablky
  4. Křížaly (sušení v sušičce nebo troubě)
  5. Přísada do domácího kečupu