Několik nápadů, jak zpracovat letní jablka - Perník s jablky, Žemlovka,
Letní jablka, jsou trochu moučnější a rychleji se kazí, ale je škoda je nevyužít. Já také za letní jablka považuji ta, která spadnou ze stromu a je potřeba je rychle zpracovat. Připravili jsem pro vás několik typů, jak letní jablka zpracovat.
1. typ: Perník s jablky
Perník je rychlý na přípravu, ale zároveň je vláčný a chutný.
Suroviny těsto:
- 300 g moučkového cukru
- 450 g polohrubé mouky
- 450 g nastrouhaných jablek
- 2 vejce
- 1 vanilkový cukr
- 1 malá lžička sody
- 1 prášek do pečiva
- 1-2 lžíce kakaa
- 16 lžic mléka
Suroviny na polevu:
- 150 g cukru krupice
- 2 lžíce horké vody
- 2 lžíce kakaa
- 50 g másla
Postup:
- Vajíčka ušleháme s cukrem. Dobrým pomocníkem jsou tyto mísy.
- Přidáme ostatní suroviny. Pro nadýchanější perník můžete přesát mouku a kypřící prášek přes sítko.
- Vylijeme na vymazaný plech a dáme péct do trouby na 180 stupňů.
- Pečeme do zezlátnutí, doporučuji vyzkoušet, zda je perník upečený pomocí špejle.
- Po vychladnutí můžete polít perník polevou. Na polevu rozpustíte ve vodní lázni máslo a přidáte ostatní suroviny. Nebo můžete perník ozdobit rozpuštěnou čokoládou.
- Na polevu můžete ještě přidat plátky mandlí.
2.typ: Výborná pečená jablečná povidla – snadná a skvělá na palačinky či do jogurtu
Jablečná povidla jsme si velmi oblíbili. Výhodou je snadná příprava a voňavý výsledek je bonusem. Vůně koření a jablek patří k podzimu.
Recept najdete v následujícím článku.
3. typ: Žemlovka
V naší rodině se osvědčil jednoduchý recept na žemlovku.
Suroviny:
- Jablka 10 – 15 kusů středných jablek
- Veka (ideálně krájená) nebo 10 rohlíků
- Skořicový cukr
- Máslo
Postup:
- Nakrájejte jablka na kostičky.
- Poté nakrájejte veku nebo rohlíky na kostičky asi 2 cm velké.
- Jablka s vekou smíchejte v míse. Směs poklaďte na vymazaný plech.
- Naplněný plech posypte skořicovým cukrem a poklaďte nakrájenými plátky másla.
- Vložte do trouby na 180 stupňů a pečte asi 15 minut. S
- Směs poté zalijte vajíčky rozšlehanými v mléce.
- Pečte dalších 20-30 minut než je vše propečené.
Další nápady na zpracování jablek:
- Štrůdl (na našem blogu máme výtečný recept)
- Přesnídávka (základ je povařit jablka)
- Kefírová bábovka s jablky
- Křížaly (sušení v sušičce nebo troubě)
- Přísada do domácího kečupu