Vítejte v našem obchodě s kvalitními českými výrobky pro radost z pečení a vaření

Kanadské borůvky zavařování

Dozrálo Vám na zahradě mnoho kanadských borůvek a vy nevíte co s nimi?

Máme pro Vás několik variant, jak borůvky zpracovat. Samozřejmě můžete borůvky sníst syrové, upéct koláč nebo připravit domácí marmeládu. V tomto článku Vám představíme možnost zavaření.

A nyní již postup Kanadské borůvky ve vlastní šťávě:

  1. Borůvky očistěte od nečistot (vyberte lístečky nebo jiné předměty, které nechcete mít ve sklenici) a poté opláchněte a nechte okapat.

 

  1. Okapané borůvky zasypeme cukrem. Doporučujeme 2-3 polévkové lžíce na hrneček borůvek o objemu 250 ml.

 

  1. Borůvky nechte přes noc odležet v lednici, maximálně 1 den. Borůvky by měly pustit šťávu. (Pokud nepustí dostatek šťávy, abyste je mohli tekutinou zalít přidejte trochu převařené vody nebo borůvky více rozmačkejte, aby pustily šťávu)

 

  1. Druhý den přendejte borůvky do sklenic. Máme nejraději tyto:

https://www.cesko-pece.cz/sklenice-zavarovaci-na-patent-prumer-9-5-cm/

Můžete použít i s klasickým šroubovacím uzávěrem.

 

5. Poté sklenice zavařím v zavařovacím hrnci po dobu 30 minut při 85 stupních.

 

Druhá možnost: Borůvková marmeláda

Způsob přípravy je rozdílný dle zvoleného želírovacího cukru (pektinu).

Já nejraději používám citrusový pektin, který je nejzdravější, protože je přírodního původu. Dle obalu poté přidáte suroviny.

Množství cukru si zvolíte, dle toho jak chcete mít marmeládu sladkou.

  1. Nejdříve borůvky přivedete k varu, poté se přidejte citrusový pektin s částí cukru (dle návodu), povaří se 5 minut
  2. Dále se do borůvek přidá Vámi zvolené množství cukru a zase se 5 minut povaří.
  3. Než začnete marmeládu nalívat do sklenic, doporučuji zkoušku tuhosti.

Na keramický talířek kápnete lžičku marmelády a chvilku počkáte, než zchladne. Pokud se marmeláda roztéká jen velmi pomalu, nebylo vaše úsilí zbytečné a má správnou konzistenci.

  1. Nyní nalijte marmeládu do sklenic, ráda používám tyto dva druhy:

https://www.cesko-pece.cz/sklenice-zavarovaci-na-patent-prumer-9-5-cm/

https://www.cesko-pece.cz/sklenice-zavarovaci-520-ml--amfora-/

Nalévání do sklenic si neumím představit bez nálevky.

Někdo marmeládu už nezavařuje, já mám ale zkušenost, že borůvky jsou náchylné k plesnivění, proto marmeládu zavařuji 25 minut při 85 stupních !

Nyní už se jen můžete těšit na lívance či palačinky s borůvkovou marmeládou.