Pečená jablečná povidla - snadná příprava a výborný voňavý výsledek
Chcete si připravit povidla na zimu nebo potřebujete zpracovat jablka a už jste vyzkoušeli mnoho receptů na štrůdly a moučníky. Pečená jablečná povidla si oblíbíte a budete si je chtít upéct i příští rok.
Jablečná povidla jsme si velmi oblíbili. Výhodou je snadná příprava a voňavý výsledek je bonusem. Vůně koření a jablek patří k podzimu.
Suroviny: (zhruba 9 skleniček povidel)
- 3 kg jablek
- 450 cukru krupice nebo krystal
- 3 lžičky mleté skořice
- ¾ lžičky mletého badyánu
- 3 špetky mletého hřebíčku
- ¾ lžičky mletého zázvoru
- 90 ml octa
- Tuzemský rum
Postup:
- Jablka omyjeme a vykrájíme jadřince. Můžete jablka i oloupat, ale ztratíte tím mnoho vitamínů, která se skrývají pod slupkou. Pod slupkou se také ukrývá pektin, který pomáhá ke zhoustnutí povidel a je čistě přírodní. Navíc po rozmixování není slupka cítit. Doporučujeme tedy nechat jablka i se slupkou, výhodou je i rychlejší příprava.
- Ovoce nastrouhejte nebo nakrájejte na plátky nebo nahrubo. K nastrouhaným jablkům přidejte všechno koření, cukr a ocet.
- Nyní je dobré nechat jablka odpočinout alespoň přes noc, aby pustila šťávu a nasákla do sebe vůni koření. Rychlejší možností je jablka chvíli povařit a pokračovat dál. Za sebe doporučuji nechat jablka odležet, odmění se Vám ve výraznější chuti povidel.
- Po odležení nebo povaření, přelijeme směs jablek a koření do pekáče s víčkem, který je vhodný do trouby.
- Jablka podlijeme hrnek vody a pečeme v troubě při 160 stupních 2,5 až 3 hodiny.
- Čas přizpůsobte, podle toho, jak vám peče trouba a jak byla šťavnatá jablka.
- Nyní proveďte zkoušku hustoty povidel. Projeďte vařečkou po dně pekáče a pokud se směs znovu nespojí, máte hotový výsledek.
- Pokud chcete povidla hladká, rozmixujte směs ještě ponorným mixérem a vraťte ještě na pár minut do trouby.
- Do vařících povidel vmíchejte velkého panáka rumu. Rum povidla zakonzervuje a dodá jim šmrnc.
- Nyní směs naplňte ideálně do vyvařených sklenic a trošku rumu kápněte navrch a uzavřete. Ráda používám tyto skleničky.
- Skleničky obraťte dnes vzhůru, aby víčko lépe chytlo.
- Povidla jsou velmi chutná a pokud je uskladníte v chladu, budou Vám dělat radost celý další rok.
Pár typů od nás:
- Nebojte se rumu je to konzervant a povidla Vám krásně ovoní.
- Hrdlo sklenice i víčko přes uzavřením otřete ubrouskem navlhčeným alpou.
- Povidla jsou výborná do bílého jogurtu nebo na lívance či palačinky.