Vítejte v našem obchodě s kvalitními českými výrobky pro radost z pečení a vaření

Domácí borůvková marmeláda

Domácí borůvková marmeláda (Borůvková marmeláda bez chemie)

Byli jste na procházce v lese a nechali se zlákat keři s borůvkami? Nyní máte doma borůvky a přemýšlíte co s nimi?

Nabízíme vám recept na domácí marmeládu.

Výhodou domácí marmelády je, že víte co jste do ní dali. A proto je nejzdravější a bude Vám velmi chutnat.

Já nejraději používám citrusový pektin, který je nejzdravější, protože je přírodního původu. Musím podotknout, že je trošku dražší, ale myslím, že se to vyplatí. Mohu doporučit citrusový pektin Grešík. (Podobnou variantou je obyčejný pektin, který ve složení nemá přidané konzervanty.)

Není úplně snadné ho sehnat, ale myslím, že ve většiny prodejen se zdravou výživou ho seženete.

Můžete samozřejmě použít i jiné želírovací cukry a směsi, ale doporučuji se dívat na složení, pokud chcete mít lahodnou domácí marmeládu bez konzervantů. 

Nyní samotný  recept:

1. Borůvky opláchněte a nechte okapat.

2. Poté nasypte do hrnce a krátce povařte.

3. Na 1 kg ovoce přidejte 7-10 g pektinu smíchaného se 3 - 4 lžičkami cukru.

4. Znovu povařte 5 minut.

5. Přidejte 300 - 600 g cukru, podle toho, jak chcete mít marmeládu sladkou. (Nezapomeňte, že cukr je i konzervant)

6. Nyní povařte do ztuhnutí. Tuhnutí pomůže šťáva z citronu. Doporučuji udělat si zkoušku tuhnutí.

Na keramický talířek kápnete lžičku marmelády a chvilku počkáte, než zchladne. Pokud se marmeláda roztéká jen velmi pomalu, nebylo vaše úsilí zbytečné a má správnou konzistenci.

7. Nyní nalijte marmeládu do sklenic, ráda používám tyto dva druhy:

https://www.cesko-pece.cz/sklenice-zavarovaci-na-patent-prumer-9-5-cm/

https://www.cesko-pece.cz/sklenice-zavarovaci-520-ml--amfora-/

Nalévání do sklenic si neumím představit bez nálevky.

Někdo marmeládu už nezavařuje, já mám ale zkušenost, že borůvky jsou náchylné k plesnivění, proto marmeládu zavařuji 25 minut při 85 stupních !

Nyní už se jen můžete těšit na lívance či palačinky s borůvkovou marmeládou.