Jablečný závin z jogurtu – snadný způsob, jak se stát královnou pečení závinů, již při 1. pokusu
Chcete vyzkoušet jogurtové těsto na štrůdl nebo musíte zpracovat jogurt z lednice? Vyzkoušejte jablečný závin z jogurtu, komu nikdo neodolá. U nás závin mizí před očima ???? Navíc těsto je domácí, takže bude lahodnější a zdravější.
Jablečný závin z jogurtu – snadný způsob, jak se stát královnou pečení závinů, již při 1. pokusu
Využila jsem krásný tác: https://www.cesko-pece.cz/podnos-kulaty-levandale-32x1-5-cm/
Suroviny - jogurtové těsto na štrůdl:
- 100 g másla
- 200 g hladké mouky
- 150 ml bílého jogurtu
- 100 cukru
- špetka soli.
Surovina na náplň:
- 300 g jablek (loupání nechám na Vašem uvážení)
- cukr smíchaný se skořicí
- vlašské ořechy
- strouhanka
Vajíčko na potření
Ráda používám náčiní z https://www.cesko-pece.cz/kuchynske-nacini/
Postup přípravy na jablečný závin z jogurtu:
- Všechny suroviny na jogurtové těsto smícháme, zda využijete nějakého kuchyňského pomocníka, je na Vás. Hotové těsto uložte alespoň na hodinu do lednice.
- Mezitím si připravíme náplň do štrůdlu. Nejznámější jsou nakrájená nebo nastrouhaná jablka, která můžete vylepšit nastrouhanými ořechy případně mandlemi nebo rozinkami.
- Těsto na štrůdl z jogurtu necháme chvilku prohřát.
- Předehřejte troubu na 200 – 220 stupňů.
- Těsto rozválíme válečkem na tenký plán. Nejraději na práci s těstem používám tento vál a válek: https://www.cesko-pece.cz/valy--valky-kuchynske/
- Jogurtové těsto potřeme rozšlehaným vajíčkem.
Náš tip: potřené těsto můžete posypat osmaženou strouhankou nebo drcenými vločkami, štrůdl bude křupavější a nebude z něj vytékat šťáva.
- Přidejte jablka, posypte skořicovým cukrem a zamotejte.
- Hotový štrůdl potřete vajíčkem nebo máslem.
- Pečte do zezlátnutí.
PS: nyní už utíkejte ochutnat nebo Vám žádný nezbyde.